<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-PBPLZ32" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

13 april, 2015 | Medicin

Chris Madsen

Ragnar Söderberg Fellow in Medicine, 2015

Anslagsförvaltare

Lunds universitet

Anslagssumma

8 000 000 SEK

Projektsammanfattning

Cancercellens rörelse i frisk och sjuk vävnad

 

Många dödsfall i cancer beror på att sjukdomen sprider sig till andra organ än det ursprungliga. Genom att förändra sitt rörelsemönster lyckas cancerceller anpassa sig till den angripna kroppen. Chris Madsens forskning går ut på att kartlägga hur cellerna rör sig i både frisk och sjuk vävnad.

 

Metastaser – när cancer sprider sig till andra organ än det ursprungliga – orsakar 90 procent av alla dödsfall i sjukdomen. För att kunna sprida sig måste cancercellerna förändra sitt rörelsemönster, för att anpassa sig till vävnaderna i olika delar av kroppen.

 

Chris Madsen studerar ett nyupptäckt proteinkomplex, STRIPAK, som har stor betydelse för cellernas föränderliga rörelsemönster. Komplexet är inte bara betydelsefullt för cancer, utan även i embryonalutveckling. Det verkar därför som att cancercellerna ”kidnappar” en utvecklingsbiologisk process för att kunna sprida sig. Målet är att ta reda på hur cancerceller rör sig i frisk och sjuk vävnad. Utifrån det kommer Chris Madsens forskargrupp även utveckla ett test som kan användas för att bestämma hur aggressiv behandling en cancerpatient behöver.

Beviljade projektanslag

Alla anslag