<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-PBPLZ32" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe>

24 juni, 2024 | Möt en forskare

Suraya Kazi ser fram emot att träffa Nobelpristagare

Vid Lindau Nobel Laureate Meetings träffar Nobelpristagare nästa generation forskare från hela världen. I år är temat fysik och Suraya Kazi, doktorand vid laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, är en av fem unga fysiker från Sverige som deltar.

Foto: Thor Balkhed

Hur känns det att ha blivit utvald att få åka till Lindau?

– Jag är så exalterad. Jag har planerat för detta i fyra år. Efter förra gången när unga fysiker bjöds in att åka till Lindau träffade jag folk som varit där. De berättade för mig vilken fantastisk upplevelse det var. Sedan dess har jag försökt ta reda på vad som krävs och vilka kvalifikationer man måste ha för att bli utvald. Jag är väldigt tacksam för att Kungl. Vetenskapsakademien nominerade mig som en av de svenska deltagarna i år och för det ekonomiska stödet vi får från Ragnar Söderbergs stiftelse.

 

Vad ser du mest fram emot?

– Det är naturligtvis att få träffa Nobelpristagare. Det kommer att vara 30 till 40 av dem där och det är som en dröm. Jag har träffat Nobelpristagare förut när jag pluggade vid Uppsala universitet men det var i en mer formell situation. Och sedan kom pandemin och då kunde de inte komma och besöka oss och det var så tråkigt. Men jag ser också fram emot att få träffa de andra deltagarna, unga människor med liknande intressen och inställning som jag.

 

Vilka frågor vill du ställa till Nobelpristagarna?

– Åh, jag har så många frågor. När jag har träffat Nobelpristagare förut har det i första hand varit möjligt att ställa forskningsrelaterade frågor. Men det här är ett mer informellt sammanhang och det är så mycket jag vill veta om deras liv, barndom och karriärer. Jag har själv stött på svårigheter med min forskning emellanåt och jag skulle vilja veta hur de har klarat sig igenom sådana. Hur de får motivation att fortsätta.

 

Vilka vill du helst prata med?

– Anne L´Huillier naturligtvis. Jag har inte träffat henne förut. Det ska bli särskilt roligt att träffa kvinnliga fysiker. Det finns inte så många av dem och jag vet att Donna Strickland kommer att vara där också. Sedan vill jag gärna prata med de andra deltagarna och få veta mer vad de forskar om. Vi unga är framtiden inom forskarvärlden och det finns många svåra utmaningar som behöver lösas framöver som tillgången till energi. Jag vill bidra till världen och kanske kan jag få några goda idéer av de andra deltagarna.

 

 

Lindau Nobel Laurate Meeting startade 1951 med visionen att utbilda, inspirera och bygga nätverk mellan forskare från olika kulturer, länder och generationer. Under en vecka varje sommar möts yngre forskare och Nobelpristagare för att diskutera forskning och lära av varandra. När mötet genomförs i år deltar ca 600 fysiker från hela världen.

 

Under vinjetten möt en forskare publicerar vi intervjuer med forskare som fått anlag från stiftelsen. Detta är den andra delen i en serie intervjuer under 2024.

 

Första delen handlade om Agnes Hellner.

Andra delen handlade och Anna Brattström.

Tredje delen handlade om Erik Lindqvist.

Nyheter och artiklar

Fler nyheter