28 januari, 2025 | Möt en forskare
Julian Nowag är Associate Professor vid University of Hong Kong och docent vid Lunds universitet, med specialisering inom konkurrensrätt. Han är en ledande forskare inom hållbarhet och arbetar också för närvarande med kopplingen mellan AI och konkurrens. Julian Nowag undersöker även om konkurrensrätt kan användas för att ta itu med våra utmaningar kring hållbarhet. Just nu bor och arbetar Julian i Hongkong.
– Frågan om konkurrens kan användas som ett verktyg för att bekämpa klimatförändringar och på så sätt gynna hållbarhet har lett till livliga debatter bland politiker och akademiker, särskilt i Europa, konstaterar Julian.
Begreppet hållbarhet blir allt viktigare för näringslivet och en strävan efter mer hållbar affärsverksamhet allt vanligare. Konkurrensmyndigheter runt om i världen ställs allt oftare inför frågor kring hållbarhet och konkurrens. Dessutom kräver EU:s konkurrenslagstiftning hållbarhetsintegration, vilket leder till ytterligare diskussioner om balansen mellan konkurrens och miljöfördelar.
Även om företagsåtgärder kan göra något för hållbarheten, kan sådana åtgärder också skada hållbarheten. Konkurrensmyndigheter kan främja hållbarhet genom att bekämpa karteller som skadar miljön eller genom att skydda hållbar innovation. Ett exempel är fallet med de dieselbilstillverkare som hindrade utvecklingen av renare teknik för några år sen och som sedan fick höga böter från Europeiska kommissionen.
– Mitt intresse för miljöskydd och konkurrensrätt började redan under min doktorandutbildning vid Oxford 2009, när jag forskade på sambandet mellan miljöskydd och konkurrens. Eftersom hållbarhet och klimatförändringar fått internationell betydelse, kändes steget naturligt. Jag arbetar för närvarande främst med konkurrens och hållbarhet i andra rättssystem och fokuserar bland annat på utvecklingsländer, säger Julian. Och anser att en nyanserad och inkluderande konkurrenspolitik främjar både innovation, rättvisa och långsiktig miljönytta.
– Jag är född i Tyskland och visste redan på gymnasiet att jag ville studera juridik. En vän sa en gång: att vara advokat är som att utöva kampsport för vuxna. Men jag trodde aldrig att jag skulle bli akademiker. Mina viktigaste utbildningserfarenheter fick jag under de sista åren på juristutbildningen i Tyskland och under mina doktorandstudier vid Oxford. Under min masterutbildning i Durham insåg jag att jag inte var så intresserad av de “små tricken” eller att känna till de senaste rättsfallen. I stället ville jag förstå varför saker var som de var, hur de samverkade med bredare rättsliga principer som exempelvis konstitutionen. Vilket ofrånkomligen leder från frågan om “hur lagen är” till frågan om “varför är lagen så här” till “bör lagen vara så här”, konstaterar Julian.
Julian forskar idag bland annat på hur algoritmer påverkar konkurrenslagar, särskilt när företag som har stor makt missbrukar sin position. Algoritmer kan göra det enklare för dessa företag att använda strategier som skadar konkurrensen. Som till exempel med hjälp av prissättning, rabatter och paketprisstrategier. Dessa tekniska möjligheter med hjälp av AI kan förändra hur lagar inom konkurrensrätt tolkas och tillämpas i praktiken.
– Mitt arbete inom AI och konkurrensrätt undersöker hur konkurrensens natur förändras när vi går in i AI-eran. Jag har undersökt i vilken utsträckning etablerade ramverk, för att exempelvis fastställa vad som utgör missbruk av dominerande ställning, fortfarande kan tillämpas eller behöver ändras när AI är den huvudsakliga aktören på marknaden jämfört med människan, säger Julian.
– Finansieringen från Ragnar Söderbergs stiftelse 2017 var avgörande för mig för att vidareutveckla min akademiska karriär. Stiftelsen gav ett viktigt stöd mitt i karriären som möjliggjorde för mig att stanna i Lund och få en fast tjänst. Så i stället för att leta efter akademiska jobb runt om i världen kunde jag arbeta och utveckla flera projekt inom hållbarhet och konkurrensrätt samt AI och konkurrensrätt, berättar Julian.
– Jag kom till Lund 2014 och lämnade 2024. Jag vet inte om jag kommer att återvända till Lund. Det finns en möjlighet. Men det finns frågetecken om karriärutveckling för mig. Samtidigt som det tyvärr blev tydligt att det skulle vara extremt svårt för min fru att hitta ett lämpligt jobb, trots att hon var akademiker i Oxford. Vi kommer att fatta beslut om att eventuellt flytta tillbaka längre fram, berättar Julian.
– I Hongkong har jag liknande roll som den i Lund. Jag undervisar och forskar inom konkurrensrätt och undervisar inom mina kärnområden: AI och konkurrensrätt, hållbarhet och konkurrensrätt. Dessutom har jag lite mer tid för forskning här, även utan extern finansiering, och ett antal kollegor som också arbetar inom samma område, avslutar Julian.
Julian tog sin magisterexamen (MSt) och doktorsexamen (DPhil) vid University of Oxford. Han fullföljde även en LLM i Europeiska rättsstudier vid Durham University samt juridikstudier på grundnivå i Tyskland och Österrike. Vid Lunds universitet var han programansvarig för masterprogrammet i European Business Law och undervisade i konkurrensrätt samt olika områden inom EU-rätt.
Under vinjetten Möt en forskare publicerar vi intervjuer med forskare som fått anlag från stiftelsen. Detta är årets första forskarporträtt.
Förra året intervjuade vi: Agnes Hellner, Anna Brattström, Erik Lindqvist, Suraya Kazi, Mia Phillipson, Wei-Li Hong, Vicente Pelechano , och Annika Lindskog.